Iz knjige „Paganizam u teoriji i praksi I“, str. 265-267)

Svjetlo Avalona simbol je opstanka ljudskog odnosa sa Božicom, paganske ljubavi prema Božici Majci.

Svjetski paganski krug stoga posebno štuje Svjetlo Avalona, jer u njemu pagani vide iskru koja će se ponovo rasplamsati u novom Dobu Vodenjaka. Vjeruju da se s dolaskom kršćanstva Božica pritajila u Avalonu, tj. U „susednoj“ dimenziji, odakle će se vratiti ponovno oživljena svjesnost Božice Majke. Simboli su utemeljeni u drevnim mitovima, a postaju oživljeni kad im se prida značenje, te ih se „napuni“  energijom misli i osjećaja.

Još jednom naglašavamo, Avalon je motiv koji sljedbenici Svjetskog paganskog kruga natapaju svojom sentimentalnošću, nostalgijom i čežnjom. Pagani poručuju da takvi osjećaji mogu biti velika zamka i obmana, što vidimo u današnjim religijama. Ali oni neće biti takvi ako su usmjereni Božici, jer ona jest arhetip takvih „ženskih“ energija! Sentimenti jesu Ona!

Objava Svjetla Avalona temeljna je svečana izjava Svjetskog paganskog kruga, a može izgovarati na obredu. Ona objavljuje radosnu misiju Kruga:

Tako mi svjetla Avalona, objavljujem – naša Gospa se vraća.

Skupa da bi opet vladali – Rogati Bog i Božica Majka.

Mi smo Jedno, sada i zauvijek.

Neka bude tako.

Prema nekim verzijama arturovskih legendi, kralj Arthur će se vratiti, i ponovno vladati. Doći će iz Avalona gdje ga je Gospa od Jezera odvela, kako bi ga iscijelila od posljedica ranjavanja. Danas se područje oko Glastonburyja sve više povezuje s paganizmom i Avalonom. U Velikoj Britaniji ponovno se u uporabu vraćaju donedavno ugroženi, pa čak i izumrli keltski jezici poput manskog i kornvalskog. Pagani ne očekuju „mesiju“, pa tako ni Arthur ne može biti „spasitelj“. On je simbol Boga, muškog počela, koji nije potpun bez Božice.

Zato se radujemo novom dobu i novom svijetu, u kojem će i Bog i Božica ravnopravno vladati srcima svih bića.

Avalon – autor: Iolar

Facebook Comments