Dobrodošli u Salem

autorka: Stanka Ružić

Kada se pomene Salem, svi uglavnom imaju pred očima sliku iz horor filmova i pomisao na nešto jezivo, zlo i ružno,

a gde je istina i kako je sve počelo preneću vam iz mog ugla.Salem je dobio ime po hebrejskoj reči shalom (šalom) koja u bukvalnom prevodu znači mir , ali njeno pravo značenje predstavlja pozdrav kada se nekom želi dobro, ili kad se blagosilja.

Šalom, pisano na hebrejskom.

Zahvaljujući vrednim ribarima postao je jedna od najznačajnijih luka u Americi, podignut 1626-te god. ali na žalost mir nije nije dugo trajao. Ovaj grad je postao sinonim za „Veštičji grad“, i danas predstavlja vrlo zanimljjivu destinaciju radoznalih turista, a sama zarada od turizma prelazi sto miliona dolara. Nekada mesto gde su se odigrali strahoviti zločini, a sada grad u kojem se stanovništvo identifikovlo sa istorijom, počev od raznih maskota, lutki i slika sa vešticama koje lete, i koje se mogu naći i kao amblen čak i na policijskim kolima, i raznim uniformama gradskih službi. U gradu sve vrvi od veštičjeg obeležja, počev od spomenika sa likom veštice, „veštičjih kuća“ do muzeja tako da posebno za vreme svetkovine Samhain, popularno nazvane Halloween, ili „Noć veštica“, gde ceo grad ne spava već se podseća, raznim pričama i ritualima na vreme veštica. Ovaj grad je od jezivih priča stvorio industriju, te u nastojanju za većom zaradom otvaraju škole za edukaciju veštica, „veštičje pećine“, štandove za proricanja ili ugođaj strave  užasa, a u istoriji svih ovih priča leži jedna od najstravičnijih priča koje su se dogodile, upravo tu, u gradu koji je trebao da odiše mirom, kako i samo ime govori, kada je stradao ogroman broj ljudi, pogotovu žena, a o mučenjima  gotovoi da nema zabeleženih podataka.

A kako je sve to počelo?

Potrebom stanovništva, i njihovim načinom života, Salem je bio podeljen na selo i grad, no kako je selo imalo tendenciju da postane nezavisna parohija, samim tim što je trgovina omogućavala bolju zaradu, među komšijama je dolazilo do čarki i raznih sporova između vlasnika zemljišta. U samom vazduhu gotovo da je počelo da ključa, i bio je potreban povod da se u nekog uperi prst i postane optužen za sumljiva posla. I, desilo se upravo to, povod je iznikao iz same dečije igre.

Šta se zapravo desilo?

Nevina dečija igra prouzrokovala je užasna hapšenja, iole učenih žena i muškaraca koji su se bavili prironim iscelivanjem, ili pak imali neka predznanja iz medicine. Dovoljno je bilo reći za nekog da ga je zaposeo demon, i rečima nemoguće opisana mučenja bi počinjala.

No, da se vratimo na početak ove zloglasne priče.

Facebook Comments