autorka: Biljana Cincarević 

(deo iz teksta – objavljen u Veštičjoj Reviji broj 6)

U arhitipskoj sceni prvog greha se nalaze uzroci nastanka feminizma, ali i veštica.

Pošto su bogovi stvorili „savršene” prve ljude, koji nisu znali šta je dobro a šta zlo, gde je levo, da su goli, niti koja je njihova priroda i svrha, zabranili su im da kušaju plodove sa drveta spoznanja dobra i zla, jer će umreti. Dolazi zmija na scenu, prilazi ženi i otkriva joj važne stvari:

Da NEĆE umreti ako pojedu plod sa drveta spoznanja dobra i zla, da će postati svesni ljudi i otkriti svoju božansku prirodu. Dakle mogu i oni postati Bogovi!..

Žena je pojela plod spoznanja dobra i zla, a zatim ponudila svom čoveku.

Bog/ovi su se razbesneli! Kletva je bačena. Čovek je osuđen: U znoju lica svoga obrađivaćeš zemlju od koje si nastao. To bi u prevodu značila, da će se pomučiti da zaradi za svoju porodicu. Međutim ta se osuda nemože porediti sa onom kojom je prva žena bila osuđena…

Postoji legenda da je Prva žena Adamova bila Lilit, koja nije htela da bude podložna Adamu, da mu bude „pomoćnica” kako Biblija kaže za Evu (Postanje 2:18). Zato je Lilit bila uništena. Ali nešto što je postojalo ne može se uništiti jer to je energija, ona samo promeni oblik. Da li je ta drevna arhitipska Zmija bila Lilit? Ili je Majka Zemlja priskočila u pomoć? Da li je plod spoznanja dobra i zla lijana Ayahuasca koja podseća na zmiju?

Saznaćemo i to jednog dana.

Kada su pomislili da su spalili i iskorenili sve veštice od mračnog srednjeg veka pa do kraja XIX. veka, pojavile su se feministkinje u XX. veku. Bez mističnih reči, maglovitih rituala, biljaka i kristala, već sa čvrstim stavom rame uz rame u borbi za ženska prava. Pravo na svoje telo, na svoju decu, na posed, orgazam, imanje, obrazovanje, izbor muža ili žene, odeće, na glasanje, javnu funkciju, pravo da niko nema pravo na nju, da je bije, ponižava, sexualno zlostavlja bez posledica i kazne…

Zato. kada sledeći put vidite da se neko mršti ili podsmeva na reč„veštica” ili „feministkinja” podsetite ga na ove činjenice. A vi budite slobodne da letite na svojim metlama!

Facebook Comments

Leave a Reply