(sjajni astrolog i pisac, Daniel Šijaković, je ovim putem izašao u susret Redakciji Veštičje Revije, i obradom horoskopa Starhawk, odgovorio na naše pitanje: „Da li se iz natalne karte može videti šta je vodilo, ovu poznatu ženu, ka tome da postane veštica?” – deo iz teksta:

Miriam Simos, poznatija kao Starhawk (Zvezdani Jastreb), je jedna zaista neverovatna i posebna žena, koja je imala hrabrosti da se bori za jedan bolji i produhovljeniji svet. O njoj se može toliko toga reći, ali ćemo mi ovom prilikom, proučiti njen trenutak rođenja (raši kundali) iz ugla vedske astrologije, te iz njega izvući neke zaključke iz njenog bogatog i neobičnog života, kao i zbog čega je njen rad toliko priznat u svetu.

Starhawk je rođena sa podznakom (koji čini suštinu njene snage i svega onog od čega je sastavljena) u Devici i nju (u fizičkom i duhovnom smislu) čini Merkur u sazvežđu Bika u 9. polju. U vedskom sistemu vrednovanja 9. kuća stoji usko povezana sa duhovnim učiteljima (što ona i jeste), religioznim uplivima i uticajima, razna hodočašća, dobrotvorni rad, filozofija, pokora i odricanje, kao i predavanja i savetovanje (ona je bila predavač na visokim školama, a i sama je stekla visoko obrazovanje). Dakle, ako malo bolje razmislimo, na dobrom smo putu da shvatimo kako Merkur (ona) itekako oslikava Starhawk. Merkur (ona) je u konjunkciji sa vladarem 8. polja (Marsom), a navedeno polje horoskopa stoji usko povezano sa okultnim, opasnostima, seksualnim i magijskim moćima (pročitati tekst ”Osma kuća horoskopa, nagrada ili kazna”). Time ona dobija snažan upliv da se zanima za veštičarenje (igre, simboli, rituali, ples i razne moći). Planeta Mars takođe utiče da se ona hrabro bori za svoja uverenja, te ima smelosti da se upušta u nešto što je atipično u današnje vreme, posebno jer se veštičarenje veoma loše tumači, bazirano na strahu i neznanju. Mars je takođe muška planeta i u spoju sa Merkurom utiče na seksualnost, te nju boji i definiše kao biseksualku (kao i drugi faktori). Kako Merkur (ona) ne vlada sazvežđem Bika, njena konačna sudbina je utelovljena u njenom vladaru (Lord Shukra ili Venera) i to je poslednja tačka njenog putovanja. Sve što je ona i što će postati jednog dana su sadržani u vladaru ascendenta (Merkur) i njegovom vladaru – Veneri.

Njena Venera koja je takođe i njena konačna sudbina se nalazi u 11. polju horoskopa i združena je sa Plutonom (moć, magija, rituali, duboko i iskonsko znanje, te čudni običaji i ponašanje). Venera vrši uticaj na kuću u kojoj se nalazi (važni ciljevi, ostvarivanje želja, sidisi, mudrost i posebne pozicije, kao i novac) i na kuću preko puta (5. polje) – svest o sledu sudbine, nagrada, religiozni rituali, duhovne prakse, dobra dela, deca, ljubavne avanture, seks i dobrobit iz pređašnjeg života.

Što više posmatramo njen trenutak rođenja, sve više razumemo njen životni put i šta je uticalo da njime krene.

Sam kult wicca je vezan za prirodu i majku zemlju što se u vedskom sistemu ogleda kroz 4. kuću koja predstavlja majku i zemlju, kao i imanje, duh, poljoprivredu i nasledstvo (genetiku). U ovom slučaju vladar 4. polja je Guru (Jupiter) i on vrši egzaktan upliv na Veneru (maločas smo rekli da je to konačna stanica njenog putovanja i esencijalna planeta u koju će se Starhawk preobraziti vremenom). Šansa da se u trenutku rođenja dogodi ovako egzaktan i tačan upliv je veoma mali, jer se Venera brzo kreće. U vedskoj astrologiji važi pravilo da sve što je egzaktno mora biti i veoma važno (isto važi i za neprijateljske aspekte i pozicije). Ako je Jupiter (vladar 4. polja- majka i zemlja) najsnažnija planeta i najbolje položena, postavlja se pitanje koja planeta je najslabija i vrši najzloćudniji upliv?

U njenom slučaju je to Šani (Saturn) koji je usko povezan sa neprijateljima, patnjom i bolestima, te sa preprekama u životu. On slabi fizički izgled i zdravlje, utiče na brak i seksualne radosti (njene ljubavne veze se nisu najsjajnije završile) i vrši snažan upliv na seksualnu orijentaciju (biseksualna), te snažno oštećuje 10. kuću koji predstavlja oca i pravi egzaktan kvadrat prema Suncu koje takođe simboliše oca i njen uspeh u životu (uspeh je došao kroz naporan rad i borbu što i jeste kontakt Sunca i Saturna). Takođe treba napomenuti da je ova vika (wicca) ostala bez oca u svojoj 5 godini života. Postoje planete koje grade i one koje ruše život, te ovo treba uzeti sasvim prirodno. Niko nema savršen život, niti su sve oblasti života jednako snažne i razvijene.

Sada treba procenuti koja je planeta najistaktnutija u horoskopu- ona vrši najsnažniji upliv i ima prirodu antene- sve privlači na sebe i ostaje trajno istaknuta. U njenom slučaju je to Surja ili Sunce koje se nalazi na samom vrhu 10. polja i simboliše profesiju, status i karijeru. Sunce predstavlja vođe i glavne u nekoj oblasti, a u njenom slučaju dolazi iz 12 kuće, koja simboliše prethodni život, talente, sećanja, snove i vizije, te duhovne, religiozne i masonske lože, kao i dobrotvorni rad, odricanje i slično. Iako je napisala fantastičnu knjigu ”Spiralni ples”, ljudima nije toliko poznata kao pisac ili autor knjiga koliko kao duhovni vođa i neko ko je bio glavni ili odabran, te poznat u nekoj duhovnoj organizaciji. Naposletku, ona je osnovala Tradiciju obnovljenja i okupila sve značajnije veštice. To je odličan primer vođe (Sunca) koji dolazi iz 12. polja (tajne lože, organizacije i sve atipične formacije i skupovi).Takođe treba pomenuti da je Starhawk bila feministički aktivista i neko ko se otvoreno borio za poštovanje prirode i Zemlje na kojoj živimo (što opet spada u domen 12. polja i planete Venere).

Starhawk-natalni horoskop

Starhawk- rashi kundali (natal chart)

Kada smo ovako, u kratkim crtama procenili njen horoskop (raši kundali), možemo se zapitati da li je ona bila predodređena za spiritualni rad, pisanje ili veštičarenje? Iskreno, postoje brojni horoskopi slični njenom koji mogu da asociraju na isto ili slično. Međutim, čovek se rađa kao spiritualno, pa tek onda kao fizičko biće, te na osnovu toga može da odlučuje da li će se duhovno razvijati ili će spas tražiti u materijalnom blagostanju koje je podložno potpunom propadanju i vremenom nas dovodi u patnju. Ova divna i veoma posebna žena je prepoznala svoju osnovnu prirodu ili svrhu, te je radila i borila se za ono što voli i ono što je privlači.

Koliko se još ljudi, dragi čitaoče, može pohvaliti da radi ono što voli i da u svemu tome uživa? To je pitanje koje svi treba sebi da postavimo. Takođe, možemo se zapitati šta mi to tačno radimo da bi ovaj svet bio bolje mesto za život i koliko zaista cenimo što živimo na zemlji, pijemo svežu vodu i svakog dana dobijamo novu šansu. Pozdravimo i pomolimo se za sve one koji imaju hrabrosti da grade jedan novi i bolji svet u kojem svi možemo da uživamo.

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply