(objavljeno u Veštičjoj Reviji broj 19. autor: Iolar, iz knjige „Paganizam u teoriji i praksi, knjiga II”)

Kugla bi trebala biti glatka i savršenog oblika, bez napuknuća, a idealni materijal je kristal, npr. kvarc (gorski kristal), beril (smaragd, akvamarin, heliodor, gošenit ili morganit), kalcit ili ametist. Drugi je izbor opsidijan, a treći staklo koje može biti obojeno, ali ne bi smjelo imati mjehuriće. Veličina kugle ovisi o kristalomantovim potrebama. Filmski prikazi vračare iz predgrađa s maramom na glavi, okružene nekolicinom crnih mačaka, koja zuri u kugletinu veličine košarkaške lopte, samo su stereotipi koji nemaju mnogo veze s paganizmom. Najčešće se rabi kugla promjera 7 inča (17,8 cm). Mnogo češće, ona će biti manja, posebno ako će se za vrijeme seanse držati u ruci. Neki kristalomanti drže kuglu na drvenom stalku, no češće se postavlja na stol s tamnom podlogom, pri čemu se idealnim materijalom smatra crni baršun. Kad se ne rabi, umata se u tkaninu i skriva od tuđih pogleda i dodira.

 Praktična izvedba kristalomantije

Da bismo mogli uspješno gatati iz ogledala ili kristalne kugle, potrebno je ispuniti nekoliko preduvjeta. Kristalomantija zahtijeva mnogo viši stupanj smirenja uma i tijela, koncentracije i fokusiranja mentalne energije, nego što je to slučaj kod većine ostalih divinacijskih metoda gdje je dovoljno koncentrirati se na pitanje i okrenuti karte ili rune. Uvijek se obavlja unutar podignutog magijskoga kruga. Zahvalit ćemo božanstvima i zatražiti njihovu pomoć i vođstvo. Noć je idealno vrijeme za kristalomantiju, posebice u vrijeme rastućeg Mjeseca ili Punog Mjeseca. Dan u tjednu i noćni sat biramo u skladu s onim što želimo postići. Kristalomant bi u prostoriji trebao biti sam. Uklonit će buku i sve pokretne predmete. Upalit će samo jednu svijeću i postaviti ju negdje gdje ju neće izravno vidjeti, najbolje iza leđa. Tako će u prostoriji biti dovoljno svjetla da kristalomant ne bude baš u potpunom mraku, a neće ga biti ni previše što bi također nepovoljno utjecalo na njegovu koncentraciju. Ako je u prilici, radije će biti na otvorenom gdje su Mjesec i zvijezde jedini izvor svjetla. Može kaditi tamjan.

Prije gatanja, ispraznit će um od suvišnih misli. Udobno će sjesti, a ogledalo ili kuglu postavit će otprilike na udaljenosti od jednog metra. Sredina ogledala trebala bi biti u ravnini očiju, a kugla može biti na stolu tako da ju gleda s kosine, otprilike na 45°. Snažno će se koncentrirati na pitanje i početi zuriti u ogledalo ili kuglu. Smije treptati, ali pogled će fiksirati na jednu točku. Ako je riječ o ogledalu, gledat će u središnju točku njegove površine, a ako je riječ o kugli, gledat će kao da promatra kroz površinu u točku koja se nalazi u samom središtu kugle. Neće ništa očekivati, neće razmišljati o tome što će vidjeti, neće donositi nikakve zaključke unaprijed. Samo će se opustiti i prepustiti dojmu. Štoviše, neće očekivati da će nešto „vidjeti”. Time može blokirati percepciju ostalih osjetila, a lako se može dogoditi da nešto čuje, pa čak da osjeti i dodir, kao da je u snu ili astralnoj projekciji. Potrebno je otprilike dvije do deset minuta da bi mu se učinilo kako se ogledalo ili kugla ispunjavaju maglom ili dimom. Ta senzacija postupno će se pojačavati dok „magla” ne prekrije čitavu površinu. Potom će se magla početi povlačiti, ostavljajući slike i prizore, gotovo kao da je riječ o minijaturnom televizoru. Slike i filmovi mogu biti crno-bijeli, iako su mnogo češće u boji. U rjeđim slučajevima, slike se prikazuju odmah, bez prethodnog „zamagljivanja”. Isto tako, ponekad se vidi samo ta „magla” pa se tumače oblici na razini arhetipova i simbola, a ne konkretnog uprizorenja. Što god da se ugleda u ogledalu ili kugli, prikaz može biti konkretan ili simboličan, baš kao što postoji razlika između doslovnog i simboličnog sna. Kristalomantska seansa ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta, osim ako su vizije dugotrajne. Ako osoba osjeti nelagodu ili bol, prekinut će seansu i prekriti ogledalo ili kuglu. Kad završi, zahvalit će samom predmetu, ali i božanstvima i duhovnim vodičima. Ostat će mirovati nekoliko minuta i spremiti ogledalo ili kuglu na svoje mjesto. Ako prvi put ne vidi ništa, kristalomant će biti uporan. Nije problem u njegovoj prirodnoj predispoziciji ili „talent”, nego u neiskustvu. Nije lako odjednom ovladati metodom koju nikad prije nismo rabili. Ponekad se događa da ni prvih desetak puta osoba ne vidi ništa, ali to ju ne treba obeshrabriti. Ako pak osjetimo da to nije za nas, izabrat ćemo neku drugu, lakšu, divinacijsku metodu. Kristalomantija je veoma individualna i tajnovita metoda. Stoga se ne preporučuje da više ljudi gleda u ogledalo ili kuglu, ili da mi gledamo za nekog drugog, pa makar on sjedio do nas. Podatke o seansama možemo zapisivati u dnevnik. To će nam, kao i kod snova, pomoći da ih s vremenom tumačimo sve lakše. Umjesto ogledala i kugle, možemo gledati u mirnu površinu vode u kotlu koji je crn izvana i iznutra. U tom slučaju ponekad se u nju ubacuje srebrni novčić kako bi privlačio magijsku moć Mjeseca, ali to nije nužno.

Facebook Comments

Leave a Reply