(deo iz teksta koji je objavlje u Veštičjoj Reviji broj 13. – autorka:  Ljubica Petrović )

„Radije ostajem živ u smrti nego mrtav u životu”. Ako usvojimo iste metode kao inkvizicija, ako pribegnemo nasilju i laži, pre ili kasnije postaćemo kao oni. Tako, baš kao što se telo privikne na alkohol, duša se privikne na okrutnost i na kraju uživa u moralnoj uspavanosti koja je prati. Moramo zadržati kontrolu nad svojom maštom. Ušli ste u pokvareni krug da mislite i zamišljate samo moje patnje, ali zaboravljate plodove koje će doneti u budoćnosti. Oni nisu u Piombiju zakopali mene, već samo jednu malenu klicu filozofije koja će proklijati u nadolazećim vekovima. Ne oplakujete klicu već mislite na stablo! Doći će dan braćo, kada će mudrost civilizacija starijih od naše obnoviti izvor znanje u nama. Toga dana dogmatsko i separatističko shvatanje će da padne”… (tako je govorio je Đordano za vreme boravka tamnici Piombi).

Ovaj renesansni italijanski istraživač i naučnik, filozof i pesnik rođen je januara 1548. u gradiću Nola u podnožju planine Vezuv, kao Filipo Bruno. Završio je nižu dominikansku školu i univerzitet u Napulju. Jedno vreme je bio u Dominikanskom manastiru Minerva, gde je dobio ime Đordano u 15. godini. Rano se odvažio i počeo svet u sebi oko sebe da sagledava drugačijim očima od okoline. Smatrao je da su filozofija i  teologija nespojive, i da je razum jedini autoritet, što je privuklo pažnju crkvene inkvizicije u Napulju i Rimu, i stižu sumnje da propagira jeres. Kako bi izbegao progon, odriče se Dominikanskog zaveta i napušta samostan putujući po Evropi gde je učio od života, i podučavao druge životu. Nizali su se gradovi u kojima je boravio: Venecija, London Oksford, Pariz, Ženeva, Toulousi, Visbaden, Vitenberg, Frankfurt, Prag … Najviše vremena je proveo u Francuskoj gde je stekao zvanje doktora teologije, i gde su mu nudili da ostane da radi i piše. Zatim u Švajcarskoj, Nemačkoj, i Engleskoj. U Oksfordu je na primer, održao predavanje o besmrtnosti, reinkarnaciji duše kao i o Kopernikovoj teoriji, i heliocentričnom sistemu, nakon čega je Kraljica Elizabeta otvoreno izrazila oduševljenje njegovom znanju. Po povratku u Pariz objavljuje 120 teza u kojima upozorava Francuze na opasnost slepe vere i traži od njih da se klanjaju samo pred istinom. Odlazi u Nemačku ali ga u Frankfurtu opisuju kao čoveka široke inteligencije, dobro upoznatog sa svim naukama, ali bez traga vere u sebi. Na sajmu u Frankfurtu sreće dvojicu italijanskih knjižara koji odnose u Veneciju nekoliko njegovih knjiga. Knjige privlače pažnju mladog venecijanskog plemića Đovanija Moceniga, jednog od agenata inkvizicije. Poziva Đordana u Veneciju i obećava mu pomoć u radu, i on ne prepoznavši zamku prihvata poziv. Ponovo dolazi u Veneciju 1591. Hapse ga, a nakon dve godine i odovode u Rim, gde je ostao punih sedam godina, i osuđuju na smrt.

Mladi plemić je navodno tražio da ga Đordano nauči tajnama magije, što je on odbio tvrdeći da je filozof a ne mag. Sledećeg dana Mocenigo šalje optužbu inkviziciji protiv Bruna, koga odmah odvode u tamnicu i sedam dana kasnije optužuju ga za širenje i učenje jeresa neoplatonizma i hermetične filozofije. Iz optužnice 1548-1600. Pročitano mu je: „Pisali ste protiv pape i Katoličke crkve, tvrdili da je Isus mađioničar, da postoje neprebrojivost i spoljni svetovi i da se Zemlja okreće oko Sunca. Postavili ste vašu teoriju o reinkarnaciji duše, a ne o paklu, tvrdili da će čak i zli ljudi biti sačuvani, a da je magija legitimna i da su i apostoli bili mađioničari” i tražili od njega da porekne izgovoreno i da se pokaje. Đordano nije imao zbog čega, niti je hteo da se odriče svojih slobodnih shvatanja, a još manje da se pokaje: „Sa većim strahom vi meni izričete presudu nego što je ja primam“. Inkvizicija mu izriče smrtnu kaznu spaljivanjem na lomači.

U „Katoličkoj enciklopediji“ je zapisano da Bruno nije osuđen zbog svojih astronomskih, već teoloških pogleda među kojima je i to da Isus nije bio Bog već neobično vešt mađioničar, da je Sveti duh zapravo duša sveta u panteističkom smislu, a Đordano je govorio samo ono što je osećao i smatrao ispravnim …

Facebook Comments

2 Comments

  1. Mi Protiv Celog Sveta. Ako se sunce ugasi i odluci da vise nece sijati.Ti znas da smo mi protiv celog sveta. sveta, sveta, ohh. I da plutam po moru 7 dana izgubljena, ja necu biti sama.

Leave a Reply