(delovi iz teksta koji je objavljen u Veštičjoj Reviji broj 17 – autorka: Sanja Rodić )

Sova, buljina, jeja, kukuvija, utina … različita imena za ovu misterioznu pticu, koja je oduvek izazivala u ljudima pomešane emocije, od divljenja do straha, i shodno tome različito je tumačili. Različita imena i tumačenja sovinih osobina, verovatno su nastala usled različitih vrsta ove ptice, gde je do sada zabeleženo da ih ima 222. vrste, od kojih većina tvrdi da je kukuvija najlepša zbog srcolikog oblika glave. Prilikom jednog arheološkog iskopavanja pronađeni su fosilni ostaci sove, popularno nazvane „sova iz doba krede“, koja se razlukovala od svih koje su izučavane do tada,  što govori o tome da su živele i u prastarom dobu.

Bez obzira kojoj vrsti pripadaju „karakteriše ih okrugli izgled i uspravno držanje. Čulo sluha i vida je dobro razvijeno. Levo i desno od očiju smeštene su uši koje nisu na istoj razdaljini, već je jedno više, a drugo niže u odnosu na oči. Upravo ta asimetričnost ušiju, daje im trodimenzionalnost zvuka. Zbog ove širine, zvuk koji dolazi sa jedne strane do jednog uha, dolazi delić sekunde kasnije do drugog uha, što takođe pomaže u lociranju izvora zvuka. Smatra se da je sovin slušni aparat vrhunac razvoja u celom životinjskom carstvu. Zbog svoje veličine i građe, sove ne mogu pokretati oči unutar očnih duplji, ali zahvaljujući izuzetno pokretnom vratu, mogu pomerati glavu za 180°, dok se za neke smatra da mogu i do 270°. Mogu videti na jako velikim udaljenostima, naročito noću, međutim preko dana ne mogu videti ništa što je bliže od deset santimetara. Ukoliko sova oslepi ne može preživeti, budući da se čulo sluha i vida dopunjuju i oba su joj potrebna da bi preživela. Kada pronađu partnera, sove su im verne do kraja života. Ne prave gnezda, već traže sebi stanište na drvetu, zgradama, štalama, pećinama. Polaže 2-12 jaja, u zavisnosti od vrste, svakih 1-3 dana. Jaja se ne izlegu sva u isto vreme, te razlika u veličini izleglih mladunaca može da bude velika” (wikipedija).

Za mnoge je bila simbol mudrosti, magije i čarobnjaštva, božanski glasnik, smatrali je čuvarem drevnog znanja (slike sove kako stoji nad drevnim knjigama), da ima sposobnost da vidi prošlost i nagovesti budućnost, dok su je drugi povezivali sa podzemnim silama (kod Poljaka sova je nastala od đavola na primer), glasnikom smrti (za neke je krik sove bio smrtonosan, krala decu i ubijala), veštičarenjem ( veštica preuzima oblik sove i leti ). Povezivali su je sa mnogim pojavama, oblicima i bićima, mitskim i božanskim, pa čak i sa kovačima, obzirom da se pojavljivala u danima kad su kovači izrađivali mačeve i čarobna ogledala. Negativni prikazi sove bili su uglavnom zbog glave koja je veća od svih drugih ptica sa nepomičnim, krupnim očima oko kojih je upadljiv „veo“ od sitnog perja, a naročito zbog njenog prodornog krika, pojavljivanja noću i veoma brzog i nečujnog leta …

Podataka o isceljitelskim moćima sove ima jako malo. Sovino jaje služilo je kao preventiva protiv alkoholizma, jer se verovalo da ako deca u detinjstvu jedu sirova sovina jaja neće postati alkoholičari. Indijanci su verovali su da sove poboljšavaju vid, sluh, da utiču na plodnost i sposobnost zavođenja. Sovino jaje skuvano do ugljenisanja navodno je lečilo kratkovidost. U Indiji su verovali da sovino meso leči reumu i da je moćan afrodizijak.

Na mnogo više podataka nailazimo kada je u pitanju zaštita od zlih sila, pa su seljani, našavši mrtvu sovu, kačili je na vrata ambara, konjušnica, sušara i sl. Postojao je i običaj da se mrtva sova natakne na štap ispred kuće kako bi oterala zlo i sprečila udar groma. Indijanci su nosili pera sove kako bi se zaštitili od zlih duhova, jer su verovali da ih vode mudri duhovi predaka i pomažu im kod proricanja vremena ili događaja. U Engleskoj (u Velsu) se verovalo da je sovina pojava u blizini trudnice znak lakog porođaja. Englezi su takođe verovali da ukoliko biste hodali oko drveta nekoliko krugova, sova nikad ne bi prestala da gleda u vas (tj mogla bi beskonačno da uvrće vrat). Postoji i jedno zanimljivo verovanje da je sova zapravo poslednje što vidimo na ovom svetu. Sanjati sovu tumačili su uglavnom pozitivno, odnosno, da će se uskoro pojaviti rešenje onog što nas muči, ili će nam sove u snu pokazati rešenje. Često je upozoravala na dolazeća iskušenje ili opasnost,  i da je vreme da se oslobodimo nečega što nas opterećuje ili sputava …

Sova koja je skrivena u jedva primetnom detalju novčanice od 1$, uz ostale simbole poput piramide ili svevidećeg oka, ukazuje na prikriveni komunikacijski kanal prema dubljim istinama. Svojom tajanstvenošću i višestrukom simbolikom inspirisala je mnoge umetnike, arhitekte, i pesnike, a posebno svet čarobjaštva, magije i okultnih sfera, pa se ne treba iznenaditi ako nas sa jedne zgrade, stranice knjige, filma… ili pak sa kućnog prozora, odjednom i iznenada pogledaju oči sove.

„Zbog činjenice da su sove noćne grabljivice koje pod okriljem tame love svoj plijen, mnoga skrivena bratstva, kao i ostala društva s tajnama, za kodni znak svojih agendi rado su uzimala upravo sove. Međutim, prikriveni prikazi ezoterijskih simbola u arhitekturi, kao i umjetnosti općenito, mogu se shvatiti i kao svojevrstan znak pripadnosti i raspoznavanja. Oni su skrivena nit koja povezuje inicirane arhitekte i umjetnike sa braćom po tajnama, koja, zbog toga što su u te tajne upućena – baš poput sove mogu vidjeti ono što obični ljudi vide teže ili nikako.”( Neven Iveta)

Rezime svega je prisutnost sove u našoj kolektivnoj svesti, koje nas nagoni da otkrijemo tajnu ovih malenih čarobnjaka, sluteći da će nam otkriti  nešto važno i suštinsko koje je u nama i oko nas …

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply