(delovi iz teksta koji je objavljen u Veštičjoj Reviji broj 19 . – autorka: Josephine )

Rođena sam jednog vedrog proljećnog dana, sa podznakom u Ovnu, i postala sam sedmo dijete sedmog djeteta. (L. Borne, Vještica među nama: autobiografija jedne vještice)

      Ovim riječima počinje jedna od čuvenih knjiga istaknute Visokosveštenice Gardnerijanske Vike, Luis Born (magijsko ime – Tanith), koja je preminula u decembru prošle godine, ostavivši za sobom bogato nasljeđe i nadahnuće kako mnogim praktikantima Vike mlađe generacije, tako i svim ostalima koji bivaju inspirisani ljudima posebnih vrijednosti i znanja. Tradicionalna mudrost kaže da takva djeca- sedma djeca sedmog djeteta, imaju posebne darove. Bila je članica Brikit vud kovena (Bricket Wood), prvog vikanskog kovena kojeg je osnovao Gardner, a koji se nalazio u Hertfordširu, a Gardner, koga je voljela, uvažavala i sa kim je bila bliska, joj je i ostavio dio nasledstva. Zanimljivo je i da je Gardner tvrdio da Luis potiče iz duge vještičije loze, a tako nešto nije tvrdio ni za jednu svoju Prvosveštenicu. Luis pak to sama nije isticala, iako je njena baka imala veliku, impresivnu porodičnu knjigu narodnih ljekova, a Luis je sama rekla da misli da je njena baka znala više drevnog znanja nego što je bilo ko slutio. Bez obzira na njeno porijeklo, Luisin rad je bio značajan, a naročito njena autobiografija „Razgovori sa vješticom” …  Po sopstvenom riječima, vodila je konvencionalan život, bila je udata i majka dvoje djece, a ipak, kroz svoj rad i pisanje otkriva se izuzetna ličnost sa fantastičnim smislom za humor, velikim znanjem i umijećem, ali i prizemnošću. Voljela je šetnje, prirodu i meditaciju u prirodi, kao i životinje, a dresirala je i velike mačke po čemu je takođe bila čuvena. Smatrala je da joj je to iskustvo sa divljim životinjama pomoglo da se poveže sa svim životinjama. Voljela je klasičnu muziku, operu i čitala je beletristiku. Voljela je i vrtlarstvo, a svoj vrt je ukrasila skulpturama Pana i Dijane.

Dok je još bila beba, jedna Romkinja je Luisinoj majci rekla da će ona „imati moć i vidjeti, što se ispostavilo tačno, jer je Luis kao dijete mogla da vidi duhove. Tu sposobnost imala je i kasnije, u studentskim danima, kada je kao medicinska sestra mogla da zna kada će pacijent preminuti. Svoju prvu divinaciju imala je uz pomoć kristalne kugle, a kasnije joj nije bila potrebna, već bi dotakla osobu ili predmet ili bi riješila situaciju pomoću vidovitosti.

Jedna od stvari po kojoj se vještica razlikuje od ostalih žena i muškaraca jeste to što vještica upražnjava mentalne vježbe koje omogućavaju njenoj svijesti da se kreće od običnog nivoa ograničenog prostorom i njenom sviješću o sebi do božanske svijesti- Boginje ili Boga, u zavisnosti od okolnosti.

Proučavala je čuvenog Maharišija, kao i duhovnost, što je uticalo na kritički odnos prema modernoj Viki, vjerovatno zbog mnogih Nju Ejdž elemenata koji su inkorporirani u modernu praksu, a za koje je Luis smatrala da vještičarstvo udaljavaju od starih praksi, a time i gube na snazi i kvalitetu. Jasno je da je Luis smatrala da vještičarstvo podrazumijeva doživotni rad i da se ne može naučiti pohađanjem nekoliko seminara ili radionica.

Stari Bogovi nijesu mrtvi. Oni misle da vi jeste. I dok služimo Svijetlu ili Tami, nastavljamo da pletemo našu srebrnu mrežu magije, čini i čarolija za naše dobro ili za naše loše.

Snaga njenih riječi leži u njenom stilu pisanja koji je prijemčiv za sve ljude, bilo da se na bilo koji način bave vještičarstvom, bilo da odbijaju da priznaju postojanje bilo čega izvan materijalnog svijeta. Na pitanje jednog novinara da li je vještičarstvo opasno odgovorila je da jeste za one koji nijesu naučili kako da ga koriste, ali na isti način je opasno i voziti automobile, letjeti u avionu, ili prelaziti ulicu. Sve je potencijalno opasno. Moć koju ona koristi je primitivna i mora se pametno upotrebljavati, dakle, mora se oprezno koristiti i paziti da se ne pređu sopstvene sposobnosti …

Dženet Farar se sjeća svog prvog susreta sa Luis, koji se dogodio 70-ih kada su Dženet i Luis imali gostovanje na televiziji Temza. Kako je to bilo prvo pojavljivanje na televiziji kao vještica, a I program je bio uživo, Dženet se nadala da će ostaviti dobar utisak i adekvatno se predstaviti. Luis joj je nakon završetka emisije prišla, zagrlila je i rekla da je ponosna na nju kao mladu osobu koja se predstavila sa tako puno samopouzdanja. Kasnije su se sretale i jako dobro su se slagale, a činjenica da Dženet ima zajedničku fotografiju sa Luis koja stoji na zidu zajedno sa njenim precima, govori o tome koliko ju je voljela i cijenila. Luis je iskreno podržavala i mnoge druge. Tokom svog magijskog života, Luis je radial sa mnogim ljudima iz različitih tradicija, van Engleske i širom Evrope. Na svojim mnogobrojnim putovanjima ona je tražila i sretala vještice, ćarobnjake i šamane u Rusiji, Mongoliji, Kini, Africi, Zapadnoj Indiji, Južnoj Americi i Anatoliji. Ono što je naučila od njih je inkorporirala u svoj rad kada je to bilo moguće …

 

Facebook Comments

Leave a Reply