I S T I H A R – Između sna i jave

(objavljeno u Veštičjoj Reviji broj 9. – autorka: Sun Ayla )

San ili Java, i kako ih razlikovati? Ovo pitanje sebi, vrlo često postavljamo i pokušavamo pronaći zadovoljavajući odgovor. Da li su to dve odvojene oblasti ili pak postoji nešto što  ih povezuje? Nevidljiva je granična linija,tako da je teško odrediti gde se nalazimo. Kretanje iz jedne u drugu oblast je gotovo neprimetno i ponekad se pitamo: Da li je ovo što proživljavamo Java ili San? Između ove dve oblasti postoji Čuvar praga naše svesti, koji nas upozorava gde se nalazimo. On nas upozorava, kad ulazimo u san da ostavimo materijalno a kada se vraćamo u javu, da zapamtimo viđeno. Zahvaljujući modernom društvu i trci za materijalnim, izgubili smo moć da primetimo našeg čuvara.     Postoje osobe koje nisu izgubile sposobnost,i vrlo lako se kreću između Sna i Jave, zahvaljujući svojoj obdarenosti. Možda će te se zapitati otkuda ova obdarenost potiče? Na ovo pitanje je teško odgovoriti i to prepuštam Vama dragi čitaoci.

Među „obdarenim” osobama bila je i moja baka. Po svojoj Obdarenosti bila je poznata u čitavoj Bosanskoj Krajini. Govorila je, da to ne može svako i da mora biti Obdaren od Boga. Za ulazak u stanje između Sna i Jave, koristila je Sure iz Kurana – ona je to zvala Istihara. Da bi mogla ovo ostvariti, morala se pridržavati određenih pravila ponašanja, a jedno od najvažnijih pravila bilo je po njoj „čisto srce”.

Stanje u koje je ulazila bilo je jako specifično, zavisilo je od namene,ili našeg interesovanja. Nakon čitanja određenih Sura lagano je tonula u „san“. U tom trenutku ispred nje se otvarao prostor, uglavnom priroda. Sa njene desne strane pojavljivala bi se muška osoba koja joj je ukazivala rešenje na njena pitanja. Ono što je zanimljivo, da nikada nije mogla videti ko je, niti videti šta je iza leđa. Tu Mušku osobu možete nazvati kako želite, to prepuštam vama. Ona joj je ukazivala na simboličan način rešenje problema. Započinjao je sledećim rečima:

Za to što si namenila pogledaj ispred sebe …“

U zavisnosti od namene, upućivao je na određene simbole koji su se pojavljivali pred njom. Upravo ti simboli imali su svoje značenje koje je ona morala znati protumačiti. Ako je namenjeno za uspeh u poslu, pred njom bi se otvaralo više puteva. Muški glas je objašnjvao kuda vode ti putevi i kojim putem će krenuti ta osoba. Po tome je moja baka znala .da li će ta osoba uspeti ili ne. Ono što je videla morala je i reći, kako god da je bilo. Sudbonosni tok nije smela menjati.

Koliko god da je bila Obdarena i poznata, ona je za mene bila samo moja baka. Sa ovim stvarima sam odrasla, tako da za mene nije bilo ništa čudno. Bile smo jako vezane iako je imala šestoro unučadi. Otišla je sa ovog sveta na neuobičajen način, koji je meni preokrenuo životni tok.Uvek je bio neko uz nju,ali pre njene smrti bila je sama. Iz neobjašnjivih razloga, ušla sam u sobu jer me nešto vuklo. Prišla sam krevetu da vidim kako je. U tom trenu uhvatila me je za ruku, pogledala i zatvorila oči. Tada nisam shvatila zašto se baš tako dogodilo. Ali danas, nakon toliko godina mi je sasvim jasno. Na mene je prenela svoj Dar.

Nakon njene smrti, ja sam počela doživljavati indentična stanja, a taj muški glas počeo se javljati i meni

Translate »