Mirta i Aloja – dve kraljice beskonačnosti

(deo iz teksta, koji je objavljen u Veštičjoj Reviji broj 22. autorka: Alhemitzar )

U ovom izdanju Veštičje Revije ćemo pažnju posvetiti Mirti i Aloji, kao dvema ženskim biljkama čija energija se koristi za ljubavne čarolije.

 Mirta (Myrtus communis) je u narodu poznata i pod nazivima mrča, mrčika i martina. Ova zimzelena biljka, koja nam je stigla iz Južne Evrope i Jugoistočne Azije nezaobilazni je deo flore mediteranskog područja koja pleni svojim opojnim mirisima a njeno lekovito lišće može da se koristi u vidu čaja ili ulja kao prirodno sredstvo protiv nadutosti, prehlade, kašlja i pojedinih infekcija mokraćnih kanala.

Mirta  se  oduvek  smatrala  simbolom  ljubavi i  besmrtnosti. Ovo  je  biljka  ženskog  roda, element je voda a vladajuća planeta je Venus. Božanstva sa kojima se povezuje su: Venera, Artemida, Afrodita, Hator, Astarta i Astarot. Njene moći su: ljubav, plodnost, mladost, mir, novac.

Magična upotreba mirte je najčešće u ljubavnim čarolijama, gde je poželjno venac od lišća i cveća nositi na glavi prilikom   izvođenja   ljubavnog   rituala.

Mirta se dodaje u ljubavne napitke i čarolije, posebno  u  one  koji  su  namenjeni  da  ljubav održavaju  živom  i  uzbudljivom.  Takođe  je poznato da Mirta povećava plodnost ali ukoliko se nosi oko struka tokom ceremonije venčanja, mirta će imati deojstvo da „odloži trudnoću“ . Za očuvanje mladosti i mladolikosti može se nositi grančica mirte ili se priprema čaj od iste i pije barem svaki treći dan.

Za očuvanje mira i blagostanja u kući, poželjno je da žena posadi mirtu i postavi je da stoji na svakom kraju kuće. Njena energetska vibracija će uticati povoljno na ljubav, sreću, mir i novac.

Ako neudata žena želi da sanja o čoveku koji je predviđen da bude njen budući muž, neka pod jastuk stavi vezicu mirte koju je taj dan nosila na grudima. Takođe, muškarac ili žena, ukoliko žele da im se u snovima otrkije budući partner ili partnerka, treba na Petak u veštičiji sat (između 3 i 4 sata noću) da tiho i neprimetno izađu u baštu i uberu 9 ženskih listova (ženski listovi imaju glatku ivicu). Nakon toga potrebno je svaki list umotati u maramicu i tako ih položiti pod jastuk pre nego što se legne na spavanje.

Ako mlada žena želi da dobije uvid u to da li će je njen ljubavnik oženiti ili ne, potrebno je da izvede sledeći ritual za vreme Letnjeg solsticija: Neka uzme mirtu, postavi je u Knjigu Molitvi i izgovori sledeće reči „ Hoće li ovaj čovek biti moj budući suprug?“. Nakon toga knjigu treba zatvoriti, staviti pod jastuk i tako spavati. Ukoliko se ujutru nigde ne nadje mirta koja je  postavljena  u  knjigu, onda je to siguran znak da će ona i njen voljeni stupiti u sveti brak.

Mirta se od davnina smatrala svetom biljkom, Jevreji je čak smatraju jednom od četiri svete biljke. Ova biljka se u grčkoj mitologiji povezivala sa boginjom Afroditom i Demetrom a u rimskoj sa Venerom, Koristila se kao afrodizijak i sadila u vrtovima da obezbedi mir i ljubav među partnerima.

Sitni beli i nežni cvetovi simbolizuju čistoću i smirenost device Marije, dok njihov slatkast miris podseća na njenu milost i ljubav. Plodovi mirte su tamnoplave, jestive bobice koje se mogu koristiti sveže protiv lošeg zadaha, a osušene i samlevene kao zamena za biber. Bobice se skupljaju od novembra pa do kraja januara.

Zbog svog umirujućeg i dezinfekcionog delovanja, mirta se takođe koristi i u proizvodnji tinktura, napitaka, eteričnih ulja i ostalih lekovitih preparata. Ona sadrži visok nivo mirtola i tanina, zatim smolu, gorke sastojke i limunsku i jabučnu kiselinu. Za lekovitu upotrebu se sakupljaju samo listovi (ili listovi i cvetovi zajedno) od maja meseca pa do kraja avgusta …

 

Translate »