Magija Imbolca

(objavljeno u Veštičjoj Reviji broj 18 – autorka: Ljubica Petrović )

„Imbolc je vrijeme za magijsko uništavanje svih neželjenih energija, spona i veza, baš kao na Tamni Mjesec. Naglasak je na uništavanju staroga kako bi se stvorio prostor za dolazak novoga. Suprotno općem mišljenju, na ovaj sabat ne treba sijati želje. To se obavlja na sljedećem sabatu u jeku sjetvenog perioda. Imbolc treba iskoristiti za iscjeljivanje, umjetničko nadahnuće, inspiraciju u svakom pogledu, zaštitu doma, polja i prirode općenito, energetsko pročišćenje ljudi i prostora”.

(Iolar, Paganizam u teoriji i praksi III, str.154)

 U bukvalnom prevodu Imbolc znači „u mleku” pa se, između ostalog, ova svetkovina naziva i svetkovinom plodnosti, kada se budi u utrobi Majke Zemlje život. Imbolc, Imbolg, Oimelc, „Sretenje”, „Dan Gospi”,,Svetkovina baklji”, „Festival Brigid” (keltska boginja plodnosti, lečenja, kovača, poezije i vatre, za koju se verovalo da otapa sneg vatrenim štapom pripremajući tako dolazak proleća. Kao i mnogo drugih paganskih božanstava, hrišćanstvo je prisvojilo i ovu boginju kao svoju sveticu, naravno u kontekstu svojih verovanja)… itd.

Imbolc se po tradiciji slavi 2. februara, ali u novije vreme mnogi vikani određuju datum na osnovu položaja Sunca, kao središnje tačke zime, odnosno, uzima se za proslavu dan kada Sunce bude na 15° Vodolije. Drugi pak svetkuju za vreme prvog Punog Meseca koji pada nakon toga, jer tada Sunce tokom cele noći reflektuje svetlost.

Veštice na ovaj dan pale sveće (bela, zelena, i narandžasta) u svojim domovima, ili vatru u svojim sestrinstvima, da pomognu odlasku zime svetlom, i započinju sa prolećnim čišćenjem svega onog što im u predstojećem periodu neće biti potrebno, odnosno onoga čega se žele osloboditi. Sveće se pale na svim stranama sveta u čast ponovnog rođenja svetla i života.

Osnovna boja Imbolca je bela, ali se mogu koristiti i crvena, ružičasta, žuta, zelena i smeđa, odnosno boje proleća. Takođe se pročišćava i telo. To se obavlja čišćenjem po elementima i to: telo sa solju –  kaoelementom Zemlje, misli mirisom tamjana – kao elementom vazduha, plamenom sveće – koji je element vatre, pročišćava se Volja, a vodom emocije. Pale se mirisi biljaka, korespodentnih ovoj svetkovini, najčešće od lovora, bosiljka i tamjana, mada se mogu upotrebiti cimet, vanila i mirta, ukoliko ih imate. Od kamenja se u ritualima koristi rubin, ametist, oniks, granat ili tirkiz. Preporučuje se šetnja na svežem vazduhu, duboko disanje, a po mogućnosti bi dobro bilo napraviti imaginarnu ili pak stvarnu, kružnu spiralu, i hodati meditirajući po njoj nekoliko krugova, ostvarujući tako blizak kontakt sa Majkom Zemljom. Možete naravno obnoviti sadržaj svog magijskog pribora, ili uraditi, ako to već niste, ritual iniciacije ili samoinicijacije.

Za Imbolc se prave lutkice i tzv. Brigidin krst od kukuruzovine ili suvih stabljika pšenice, koji se povezuju sa starim ritualima pripremanja semena pšenice za sadnju, a koji takođe predstavlja i krug Kola godine, odnosno hoda Sunca. U selima, ili u svojim baštama, se posvećuje seme svega onog što će biti zasađeno, kao i oruđe sa kojim će se to učiniti, pa je nekada simbol plodnosti predstavljao i plug sa kojim se orala prva brazda. Praktikovalo se i ukrašavanje pluga sa kojim je povorka u kostimima išla od vrata do vrata i primala darove.

Bogovi Imbolca kojima se odaje počast za ovu svetkovinu su: Brigit, Artemida, Dijana, Atina, Inanna, Gea, Lada, kao i bogovi ljubavi i plodnosti: Eros, Melek Taus, Baldur, Jarilo…

Biljke koje simbolizuju Imbolc su uglavnom sve prolećne biljke, počev od visibabe, zatim tu je ljubičica, jaglič, belo i žuto prolećno cveće, bosiljak, lovor, anželika, kupina. Mimosa, iris, borovnica, perunika…

Od hrane se na stolu (oltaru) nalaze sveže ispečen hleb, štrudle od maka, lenje pite, mlečni proizvodi, bundevine ili semenke od suncokreta. Koriste se ljuti začini, paprike, crveni i beli luk, suvo grožđe, a piju se biljni čajevi ili začinjeno vino …

Translate »