Ritual posvećen Brigid

(odlomak iz knjige „Spiralni ples” Starhawk, objavljeno u Veštičjoj Reviji broj 10 )

Brigid je Boginja svetla i inspiracije, a u Irskoj i trojedna Boginja poezije.

Središnji kotao napunite zemljom. Neupaljene sveće, po jednu za svakoga člana kovena i gosta, zabodite pored kotla. Jednu sveću uspravno zabodite u središte kotla. Okupite se u krug. Sveštenica izgovara:

„Ovo je svetkovina rastućeg svetla.

Ono što je rođeno za svetkovinu počinje se ispoljavati, a mi primaoci mlade godine vidimo kako Sunčevo dete raste i jača dok se dani produžavaju. 

Ovo je vreme individuacije: unutar mera spirale svako od nas svetli svojim svetlom i postajemo jedinstveno svoji.

Ovo je vreme inicijacije, početka, kad semenje, koje će kasnije isklijati i rasti,  počinje izvirivati iz dubokog sna. 

Sastajemo se da bi probudili svetlo inspiracije, koje će rasti tokom godine”

Pročistite, uspostavite krug i pozovite Boginju i Boga. Sveštenica vodi priziv i pesmom izgovara:

„Vatro srca, Vatro uma, Vatro vetra, Vatro umetnosti, Vatro bezvremena!

Svi: „Ona sjaji svima, Ona gori u svima!”

(Ponavlja se. Mogu se dodati improvizovani stihovi.) Nakon podizanja moći, upalite središnju sveću. Počnite spiralni ples pevajući,

Kružim okolo, kružim oko granica zemlje.

Nosim svoja duga krila dok letim.

Spiralni ples: Neka se svi okrenu licem prema van.

Voditeljka počinje kretanje, u smeru suprotnom od kazaljke na satu, jednostavnim korakom. Dok se krug odvija ona zaokreće, licem prema osobi do sebe, i vodi spiralu prema unutra – u smeru kazaljke na satu. Dok članovi kovena prolaze, licem u lice, neka se poljube.

Kad se ples odvije natrag u krug, bubnjari se odvajaju i počinje snažniji, divljiji ritam. Jedan po jedan od članova kovena neka izađu iz kruga, neka uzmu sveću i upale je na sveći u središtu, i plešući sa upaljenom svećom, podižu moć. fokusirajući se na inspiraciju i kreativnost koju žele u sledećem razdoblju. Zatim, neka jedan po jedan stave sveće u sredini kotla sa zemljom.

Podignite stub moći i uzemljite ga u kotao. Omogućite vreme za trans i otvaranje spram inspiracije. Podelite kolače i piće. Članovi kovena mogu podeliti svoj kreativni rad – poeziju, pesme, umetnička dela, priče, rukotvorine. Oni koji nemaju umetničkoga talenta neka daju prilog od svojeg rada – plan koji se matrijalizovao, dobru ideju, posebno postignuće.

Zahvalite se Boginji na njenoj inspiraciji.

Otvorite krug. Svaki član kovena neka odnese kući malo zemlje koju može posuti po vrtu ili držati na oltaru za uzemljenje …

Translate »