Bosiljak kao magijsko bilje

(deo teksta koji je objavljen u Veštičjoj Reviji broj 5 – autorka: Stanka Ružić )

Magijska primena bosiljka je posebno čuvena među vlaškim vračarama koje spravljaju razne meleme i sredstva za teranje zlih duhova, vampira, otklanjanje uroka, a uz pomoć meda i drugih sastojaka, kao što su tamjan, so, paprika, crvena vunica i slično, spravljaju svoje čarolije.

Posebna amajlija bi imala osim suvog lišća bosiljka i kašičicu meda, i spravljala se na sledeći način: „ …u malu torbicu od gusto tkanog lanenog platna (prišiju se dva pačenceta tkanine, 4 x 4cm), napuni supenom kašikom suvog izmrvljenog listića bosiljka, pomešanog s medom, koji se pre toga do ključanja zagrejao na tihoj ringli. Dok se med greje, meša se grančicom bosiljka uz reči:

„Mede medeni daj ti meni slađanost tvoju, da me Anđeli primete i donesu mi svu sreću moju“  (izvor: „Magija biljaka – lek i amajlija“. Jasne Jojić Pavlovski)

Torbice su bile različitih boja i to, shodno simbolici samih boja, i njihovog značenja … Naravno, bosiljak su koristili i ostalim krajevima, najčešće kao amajliju, tako što bi se osušeni listići bosiljka stavljali u zamotuljak od prirodnog platna i nosio sa sobom ili se visoko iznad ulaznih vrata kačio kao sredstvo koje je štitilo ukućane od raznih nečastivih bića. Po kazivanju starih, dovoljno je imati u kući 3 saksije u kojima je zasađen bosiljak i koje će vas, ako ih rasporedite na 3 ključna mesta u stanu ili kući, čuvati od svih loših energija.

U Srbiji se i tkaninina kojom se opasuje mlada pri udaji kiti bosiljkom na tri mesta, a pravi se i kapa, takozvani smiljevac (upletena od smilja i bosiljka) koju je mlada morala da nosi četrdeset dana po venčanju.

Grančice su se stavljale i na trpezu i u bunare, na osnovu čega se verovalo, da je srpski narod izbegao epidemiju kuge koja je harala Evropom.

Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu menjajte svake nedelje.

Ako želite da saznate kakva će vam veza ili brak biti sa određenom osobom, uzmite 2 grančice bosiljka, i stavite ih u žar i nakon čega ćete dobiti odgovor, te ako se brzo upali i pretvori u pepeo znak je da će brak ili veza biti skladna, ali ako pucketa i pravi piskave šumove, znak je da neće ići baš lako, ili će da će veza biti sa uplivima drugih osoba. No i za to su mudre veštice imale rešenje dajući savet kako učiniti da vam parter bude veran,  tako što ćete suvi bosiljak usitniti u avanu i njegov prah posuti po krevetu dok spava, naročito oko srca i on će vam ostati veran,

A evo i jedne bajalice protiv neverstva: Ujutro, čim ustanete, umijte se vodicom u kojoj je bosiljak prenoćio .i izgovorite sledeću bajalicu:

Dobro jutro, mirišljava vodo, ljubavnica moga muža ( ili momka), pravi čini jednom rukom, a ja joj vraćam sa obe.

Ritual se izvodi tri jutra zaredom, a bajalica se izgovara tiho, gotovo šapatom, da ne čuje zlo… Takođe, grančicu bosiljka, koji je inače moćno sredstvo u ljubavnoj magiji, treba držati u spavaćoj sobi, pa momak ili muž više neće moći bez vas da zamisli život …

Za priliv novca bosiljak se potopi tri dana u vodu, i nakon toga izlije na prag kuće, i tako će osim teranja zla, doneti i novac u kuću. Samo prisustvo mirisa bosiljka tera zlo, a pomešan sa ruzmarinom služio je i kao zaštita od crne magije.

U slučaju da vas je ovaj članak podstakao da nabavite ovu svetu biljku, i zasadite u svom domu, preporučuje se da je često prihranjujete, i obavezno svakodnevno zalivate.

 

Translate »