Julske čarolije

( objavljeno i Veštičjoj Reviji broj 17 – autorka: Ljubica Petrović )

Sa Samhainom se završio Krug Kola godine, po Veštičjem kalendaru,  21. decembra paok na točku započinje svoj novi Krug, te se zbog toga Yule smatra novom Veštičjom Godinom, jer tada točak kreće prema Svetlosti. Međutim, njegov značaj slavljenja je mnogo veći od same proslave povratka Sunca. Zodijak odapinje svoju strelu ka novom početku, novom svitanju, izlazeći iz znaka Strelca u prvi dan zime, zimski solsticij, kada je noć najduža a dan najkraći. Ujedno, Yule je prekretnica. Predstavlja slavlje životnih radosti, uopšte života koji izlaze iz tame. Iako mlado Sunce, sama njegova pojava, daje nadu da će se nakon smrti sve ponovo probuditi i ponovo roditi. Nada koja dolazi sa ovim početkom je ono što daje snagu, to je nova šansa da godinu koja otpočinje učinimo uspešnijom od prethodnih i zato radujmo se!

Pripremimo dolazak naše Nove Godine, svečano i sa radošću.

Neka se naš oltar poistoveti sa oltarom u grudima, nek oseti titraj našeg srca i neka zasvetli. Nadu za boljim prestavićemo zelenim stoljnjakom. Bašta osećaja neka je na njemu u vidu mirisnih kolača, pečenih jabuka, kuvanog vina, oraha i sezonskog voća i povrća… raznih ukrasa, šišarki i bilja kao što su jasen, imela, bor jela, smreka, lovor, a od mirisa tamjan, cimet i kedrovina… Ukrasimo dom zimzelenim grančicama, obično venčićem od imele, korpom jabuka ili pomorandži…na glavi venčić imele… zaljubimo se!

Zaljubimo se u SVE oko nas, u ljude, životinje, cvet, u nebo … Prirodu uopšte, život sam. Pa ajde da napravimo i ukrasimo Yulsko drvo:

„Julsko drvo ponajprije predstavlja Drvo svijeta – arbor mundi. To je jedan od najmoćnijih simbola svepovezanosti. Vrh drveta je svijet bogova gdje prebiva Gromovnik – Indra, Perun, Thor, Oziris; njegovo korijenje je podzemni svijet Tamnog Gospoda – Vrtre, Velesa, Hada, Plutona; a stablo mu predstavlja naš svijet – Međuzemlje. Njegove visoke krošnje predstavljaju naše težnje za višom spoznajom (iz ptičje perspektive) i šamanskim transom. Nadalje, zimzeleno drvo predstavlja vječnost života. I u najvećoj tami postoje biljke koje i dalje zadržavaju životnu silu. Doživotno su zelene. Ta moć prirode daje nadu u pobjedu u najtežim trenutcima. Yulskim drvetom, prema tome, slavimo sam život.” (Iolar, Paganizam u teoriji i praksi III, str,119)

Počinjemo sa ukrašavanjem Yulskog drveta, (po mogućnosti od jasena, ili od nekog zimzelenog drveta), voćkama, božićnim kuglama, obaveznom imelom, svećama i raznim ukrasima, crvenim i belim trakama koje tako simbolišu mladost, mudrost i zaštitu. Okačite malena zvonca kako biste pozvali duhove i vile. Takođe, okačite i snežne pahuljice da podsećaju na ciklus života, smrti i ponovnog rađanja, a male svetleće lampice neka svetle na ovom svečanom stablu drveta, kako bi dodatno uneli više svetla, i doprinele povratku mladog Sunca. Kad ste okitili vaše Yulsko, ili božićno drvce, ostavite darove ispod drveta. Posvetite ga prskajući ga sa slanom vodom u koju ste dodali malo mirisa (od bora, kedra ili cimeta ) i obilazeći oko drveta s upaljenom svećom izgovarajte:

 Vatrom i vodom, vazduhom i zemljom, posvećujem ovo stablo ponovnog rođenja! 

Ako nemate jelku ili bor, jasenovu granu, možete otseći komad grane koje ćete ukrasiti i na njemu postaviti zelenu, žutu i crvenu sveću, ili jednostavno ispecite panj kolač, i ponovite bajalicu. Nemojte samo zaboraviti da se prilikom otsecanja grane zahvalite drvetu uz objašnjenje zbog čega to radite.

Translate »